روش نگهداری از گیاه زاموفیلیا
سلام امیدوارم حالتون عالی و توپ و درجه یک باشه، خیلی خیلی خوش اومدین به یه پادکست دیگه از سایت بوبوک. امروز اومدیم در رابطه با یه گیاهی به اسم زاموفیلیا با هم دیگه صحبت بکنیم یا زامیفولیا.
زاموفیلیا یکی از اون گیاه های خیلی مقاومه که هر گلخونه داری یا هر فروشنده ای به مشتری اش پیشنهاد می کنه و میگه که این گیاه رو بخر و برو هرجایی که دوست داری بذار و خیالت هم راحت باشه که هیچی اش نمیشه، اما باید بهتون بگم یک دروغ بزرگ در رابطه با زاموفیلیا هست، اصلاً باور نکنید. زاموفیلیا هم یک گیاهه مثل بقیه گیاه ها شرایط خاص خودش رو باید داشته باشه. در رابطه با شکل ظاهری زاموفیلیا می خوام بهتون بگم، زاموفیلیا معمولاً یه ساقه داره؛ ساقه های بلند داره که روی این ساقه از دو طرف ساقه برگ هایی میاد بیرون، برگ ها تقریباً بیضی شکل و کشیده هستند، یک نوک تیزی دارند و اگه بهشون دست بزنی یک حالت چرمی بودن رو بهت القا می کنه یعنی احساس می کنی که این برگ، برگ کلفت و چرمی ای هست و اگه تمیز باشه قشنگ برق می زنه و واقعاً می تونه یک زیبایی خاصی رو به خونه شما بده و فوق العاده هست از این نظر، ساقه هاش هم میاد بالا و از زیر خاک هم بخوام براتون بگم زیر خاک اون غده دار هست؛ یعنی این گیاه، گیاه ریزوم داری هست یا اصطلاحاً سیب زمینی دار بهش میگن، گیاهی که پایین سیب زمینی و ریزوم داره و ریشه داره و اون سیب زمینی ها یا اون غده ها و اون ریزوم ها ساقه ها میان بالا، پاجوش ها میان بالا و گلدون شما رو پر می کنن.
نور مورد نیاز گیاه زاموفیلیا
در رابطه با نور زاموفیلیا اگر بخوام بهتون بگم اینجا دقیقا همون جایی هست که ما خیلی سر اون صحبت داریم. زاموفیلیا چندین واریته داره، واریته سبز، واریته یشمی، واریته بلک و واریته ابلق و اینکه چهارتا واریته هستن و واریته های خیلی جذابی اند که حالا قیمتاشون با همدیگه فرق می کنه سر رنگ ها ولی خب اونی که عمومی هست و توی جامعه هست و تمام مردم به راحتی بهش دسترسی دارن با قیمت مناسب می تونن بخرن، واریته سبز اون هست. ببینین زاموفیلیا سبز هم مثل باقی گیاه ها، یه گیاهه و باید حتماً بهش نور بدید. اینی که میگن این گیاه، گیاه کمدی هست یا بذارید یه جایی که اصلاً نور نگیره و این جور چیزها، به نظرم زیاد بهش دقت نکنید درسته که توی نور کم می مونه ولی توی نور کم رشد خوبی بهتون نمیده. بهترین پنجره ای که می تونین برای واریته سبز زاموفیلیا انتخاب کنید پنجره جنوبی، شرقی و غربی هست اما توی پنجره های شمالی هم این گیاه می مونه ولی رشدش یک مقداری کمتر میشه اما در رابطه با باقی واریته ها مثل واریته بلک، یشمی یا ابلق اون باید بهتون بگم که اصلاً این ها رو توی پنجره های سمت شمالی نگهداری نکنین چون گیاه خیلی ضعیف میشه و سبزینه کمی داره و مجبوره که نور بیشتری بگیره، پس این سه تا واریته ابلق رو حتماً توی پنجره های شرقی، جنوبی یا غربی ازش نگهداری بکنین و واریته سبزش رو روی پنجره شمالی هم می تونین ازش نگهداری بکنین و مشکلی نداره.
خاک مورد نیاز گیاه زاموفیلیا
از نیاز نوری زاموفیلیا که رد بشیم می رسیم به بخش خاک موردنیازش، ببینید زاموفیلیا یک خاک سبک می خواد. گفتم بهتون ریزوم داره اگه خاک زیاد توی خودش رطوبت نگه داره، ریزوم ها متأسفانه زود می پوسن و از بین میرن، پس یه خاک سبک باید براش داشته باشیم که به راحتی آب از اون بره بیرون، بهترین ترکیبی که من پیشنهاد می کنم برای زاموفیلیا از اون استفاده کنید تقریباً ۷۰-۸۰ درصد خاک برگ هست به علاوه پرلیت، با همیدگه قاطی کنید این دوتا بسته رو و اینکه داخل این بکارید گیاه تون رو و این بهترین خاکی هست که میشه برای زاموفیلیا استفاده کرد، ته گلدونتون رو حتماً پوکه بریزید یا گلدون خورد شده بریزید یا سنگ ریزه بریزید و بعد شما خاک بریزید و گیاه تون رو بکارید. زاموفیلیا نباید خیلی گلدونش بزرگ باشه اگر خیلی گلدون بزرگ باشه خیلی طول می کشه که ریشه پر کنه و بخواد بهتون پاجوش بده، این نکته رو حتماً حواستون باشه و از خاک هایی که رسی هستن و آب توی خودشون زیاد نگه می دارن اصلاً استفاده نکنید برای این گیاه چون به محض اینکه استفاده کنین امکان داره که گیاهتون بعد از یه مدتی متأسفانه از بین بره.
آبیاری مورد نیاز گیاه زاموفیلیا
بعد از بخش خاک می ریم سراغ آبیاری، یه نکته ای که خیلی خیلی مهمه و باید توی زاموفیلیا خیلی بهش حتماً توجه بشه، گفتم بهتون توی بخش خاک که اگه آب زیاد نگه داره می پوسه، حالا یک موقع هست شما خاکتون خاک خوبی هست و خاک برگه ولی آبیاری تون آنقدر زود به زوده که باز هم گیاه دچار پوسیدگی میشه. حتماً باید تست کنید که یک سوم خاک گلدون خشک بشه و بعد براش آبیاری بکنید اگر که زودتر از این آبیاری بکنید امکان خرابی زاموفیلیا رو دارین، امکان پوسیده شدن ریشه ها رو دارید و اینکه حتماً هم نیاز نیست زمانی که آب از زیر گلدون بیاد بیرون؛ یک مقاله در رابطه با آبیاری دارم اینجا براتون گذاشتم این رو می تونید روی اون کلیک کنید پایین تر توی متن هست کلیک کنید و برید اون مقاله رو در رابطه با آبیاری بخونین، اون در رابطه با آبیاری تمام گلدون هاست و یک فرمولی بهتون اونجا دادم که شما با دونستن اون فرمول می تونید مشکلتون رو توی آبیاری سایزهای مختلف گلدون توی دماهای مختلف کامل برطرف کنید.
رطوبت مورد نیاز گیاه زاموفیلیا
از قسمت آبیاری که رد بشیم می رسیم به قسمت رطوبت، خب ببینید زاموفیلیا گیاهی هست که توی رطوبت خوب خیلی عالی رشد می کنه و جزو اون دسته گیاه هایی هست که خیلی کم مشاهده میشه که بیماری قارچی بگیره به خاطر اینکه خیلی مقاوم به رطوبت هست و اگر رطوبتش کم باشه امکان داره برگ ها یه مقداری ضعیف بشن، بی حال بشن، مقداری چروک روی برگ ها بیفته و خلاصه برگ ها یه خورده بی جون میشن و ضعیف؛ پیشنهاد می کنم که حتماً توی خونتون بخور سرد داشته باشین برای این گیاه یا اگر نمی تونین بخور سرد داشته باشین با اسپری آب به صورت غبارپاشی روزی یکی دو مرتبه حالا بیشتر هم شد موردی نداره مثلاً تا سه مرتبه یا چهار مرتبه هم میشه غبارپاشی داشته باشید حتماً روی گیاه که کمک بکنه رطوبت خودش رو حفظ بکنه و اگر توی خونه هاتون کولر گازی دارین اصلاً این رو جلوی باد مستقیم کولر گازی نذارید، کولر گازی خیلی می تونه به این گیاه آسیب بزنه، جلوی باد کولر آبی هم آنچنان براش مشکل پیش نمیاد ولی خب کولر آبی حداقل این هست که رطوبت محیط رو حفظ می کنه یعنی خیلی بهتر از کولر گازی هست اما اگر رطوبت بهش ندید یک خورده امکان داره مثلاً این گیاه بی روح بشه یا بی جون بشه، آنچنان چیز عجیب و غریبی برای گیاه اتفاق نمی افته و زیاد نگران این موضوع نباشید. اما در رابطه با دمای اون اگر بخوام بهتون بگم، بهتر هست که همون دمای خونه دوروبر ۲۵ درجه، ۲۶ درجه رو برای گیاه فراهم کنید. این گیاه توی فصل زمستون که الان هم نزدیکش هستیم توی راهرو جا نذارید، توی راه پله هایی که بخاری و گرمایش نداره جا نذارید چون گیاه گفتم آبداره و غده داره داخل خودش آب نگه می داره و اگه دما به نزدیک مثلاً ۱۰ درجه و این حدود برسه امکان داره که این گیاه یه مقدار اذیت بشه و اگه پایین تر بیاد امکان داره که حتی این گیاه دچار یخ زدگی بشه و یه قسمتی از گیاه رو مجبور بشید جدا کنید چون از بین میره، همون دمای ۲۵-۲۶ درجه، 28-27 درجه برای این گیاه خیلی عالیه و نزدیک بخاری هم در زمستون اصلاً نذارید.
نحوه تکثیر یا قلمه زدن گیاه زاموفیلیا
اما می رسیم به قسمت آخر یعنی تکثیر این گیاه، تکثیر زاموفیلیا خیلی جذابه و خیلی ها دوستش دارن و خیلی ها از طریق برگ میان و تکثیر می کنن و خب میشه، شما می تونید برگ های گیاه تون رو بچینید، برگ ها رو داخل بستر پرلیت یا حالا خاک برگ قلمه بکنین، تقریباً روی دوروبر ۴۰روز تا ۵۰ روز نشونه ای از غده رو ببینید که پایین برگ ایجاد شده و توی تقریباً دوروبر سه ماه، دیگه میاد روی جوونه؛ اما این مورد برای زاموفیلیای سبز هست و ما روی زاموفیلیای بلک یا رنگ های دیگه خیلی این تایم ما طولانی تر میشه مثلاً اگر توی ۴۰ روز توی زاموفیلیای سبز ما بیینیم که غده داره می زنه برگ توی زاموفیلیای بلک مثلاً اون ۴۰ روز میاد توی ۶۰ روز، روی ۷۰ روز؛ خیلی عقب تر هست و خیلی فاصله اش بیشتر میشه و تکثیرش هم خیلی سخت تر هست نسبت به واریته های سبز. اما روش دیگه ای که هست قلمه ساقه هست که قلمه ساقه خیلی بهتر هست چون ساقه جون بیشتری داره و مدت زمان بیشتری می تونه توی خاک بمونه و غده درشت تری هم به شما میده. ساقه رو می تونید به اندازه ۱۰ سانت یا ۷-۸ سانت قلمه بکنید و اینکه دوباره داخل همون پرلیت یا خاک بذارید بیاد بالا، اما نکته ای که هست اگر که زاموفیلیای شما گلدونش کوچیک باشد و ریشه پر کند خیلی زود خودش پاجوش می زند و بالا می آید و این پا جوش ها هم گلدونتون رو پر می کنن و هم اینکه اگر مدت زیادی از اون بگذره و خیلی زیاد بشه هم می تونید حتی از طریق غده این ها رو تقسیم کنید. نکته ای که هست بعد از اینکه شما تعویض گلدون کردین یا پاجوشش رو جدا کردین یا گیاه رو جدا کردین اصلاً نباید به این گیاه آب بدین چون اگه آبیاری بشه امکان داره که گیاه از بین بره چون ما در حین تعویض گلدون خواسته یا ناخواسته امکان داره به ریشه های گیاه آسیب بزنیم و در صورتی که آسیب بخورن شما آب بدین، آب وارد اون ریشه میشه و امکان پوسیدگی رو میاره حتی شما قلمه تون رو هم زمانی که غده زد و خواستین توی گلدون جدایی بکارین از توی خزانه بیارید بیرون نباید بعد از جا به جایی بهش آب بدین، باز هم این رو احتیاط کنید و حواستون به این مورد حتماً باشه.
نکات مهم در رابطه با گیاه زاموفیلیا
اما می رسیم به قسمت آخر یعنی نکات مهم در رابطه با زاموفیلیا، چندتا نکته مهم هست می خوام بهتون بگم که این نکات رو رعایت کنید و اینکه امیدوارم به کارتون بیاد. زاموفیلیا گیاهی نیست که توی محیط بدون نور بتونید از اون نگهداری کنید، این مورد رو حتماً توجه کنید حتی واریته سبز اون به یه میزان نوری نیاز داره برای فتوسنتز و برای زندگی کردن. نکته بعدی اگر قلمه می زنید زاموفیلیا رو توی آب حواستون باشه ریشه ها نباید بیشتر از یکی دو سانت بشن، ریشه ها در حد همون یکی دو سانت که شدن از محیط آب خارج کنید و داخل خاک اون ها رو بکارید حتماً چون اگه ریشه ها بلندتر بشه امکان داره که قلمه تون از بین بره بعد از جا به جایی؛ قلمه که می زنید حالا چه برگ، چه ساقه بعد از اینکه جوونه بزنه خود اون برگی که قلم کردید دیگه از بین میره، اگه اون برگ از بین رفت زیاد نگرانش نباشید، زیاد چیز عجیب و غریبی نیست حتی توی مواقعی قبل از اینکه جوونه بزنه غده زیر خاکه ولی برگ از بین رفته، زیاد نگران این مورد نباشین اون غده بعد از یه مدتی جوونه می زنه و میاد بالا. روی ساقه های زاموفیلیا لک های قهوه ای رنگ یا تیره رنگی هست، اون لکه های چیز زیاد عجیب و غریبی نیست نگران اون نباشید اون ها ذاتاً مال خود گیاهه و اصلاً چیز سخت و بدی نیست، نگران این موضوع به هیچ وجه نباشید. و نکته آخر آبیاری زاموفیلیا رو خیلی حواستون باشه گفتم بهتون حتماً این مقاله رو بخونید که بتونید آبیاری گلدون هاتون رو تنظیم کنید و اگر آبیاری زیاد انجام بدین امکان داره این گیاه از بین بره چون غده داره، بدنه تقریباً میشه گفت حالت ساکولنتی داره، آب توی خودش نگه می داره و مقاوم به تشنگی هست، پس نیازی نداره که شما هر روز به این گیاه آب بدین.
امیدوارم که کل این نکاتی که گفتم به دردتون بخوره و کمک کنه بهتون گیاه زاموفیلیا رو هر روز شاداب تر و سر سبز تر بشه، خیلی ممنونم از همراهی تون تا پادکست بعدی خدانگهدار.