سلام امیدوارم که حالتون عالی و خوب و درجه یک باشه خیلی ممنونم که دارید یک پادکست دیگه از سایت بوبوک رو گوش می کنید امیدوارم که این پادکست به دردتون بخوره و توی نگهداری گیاه مرجان تون بهتون خیلی خیلی کمک بکنه. گیاهی که امروز داریم یه گیاهی هست تقریباً میشه گفت از خانواده کاکتوس ها البته خب افوربیاست در اصل و جزو خانواده افوربیاهاست و شکل ظاهری اش تیغ داره، تیغ های خیلی جذاب و باحالی هم داره و نوکش همیشه برگ داره اما فقط این نیست برخلاف افوربیاها و گیاه هایی مثل نخل ماداگاسکار که شب ها ؟؟41 باید بگیم که این گیاه گل میده و گل هاش خیلی قشنگن و بیشتر هم به خاطر همین گل های جذابش هست که مردم انتخابش می کنن که توی خونه ها ازش نگهداری بکنن.
شکل ظاهری گیاه مرجان
خب می ریم سراغ بخش اول شکل ظاهری افوربیا، شکل ظاهری افوربیا خب یه تنه پر از خار و پر از تیغ داره، تیغ هاش با نخل ماداگاسکار فرق می کنه توی عکس ها می بینید دیگه یک مقداری شکل ظاهری تیغ ها فرق می کنه البته توی واریته های مختلفش هم فرق می کنه. چندین و چند واریته از مرجان رو داریم، مرجان های گل ریز رو داریم، گل مینیاتورها رو داریم, گل درشت ها رو داریم، عارضم به حضورتون که مرجان هلندی داریم و چندین واریته مختلف هستند که توی گل خونه ها به صورت عمومی می تونید ازشون پیدا بکنید. در رابطه با برگ های مرجان اگر بخوام بگم، مرجان برگ های نسبتاً کشیده ای داره باز هم توی واریته های مختلف فرق می کنه ما بیشتر در رابطه با واریته گل درشتش امروز داریم با همدیگه صحبت می کنیم؛ برگ های کشیدۀ بلندی داره که پهن هستند، تقریباً میشه گفت شبیه به برگ های ؟؟؟ 1:50 حالا یک مقدار قدش کوتاه تر توی مرجان های مینیاتور و سایزهای ریزش خب این فرق می کنه، برگ ها ریز و کوچیک هستن، تقریباً کوچیک تر از یک بند انگشتن و به صورت متراکم روی بدنه پر پر میشن. مرجان به مرور قدش که بلند میشه از پایین برگ هاش می ریزه و همیشه اون توکش به نوعی سبزه و برگ داره، این در رابطه با این.
نور مورد نیاز گیاه مرجان
حالا از شکل ظاهری اش که رد بشیم می ریم سراغ قسمت نور موردنیازش، خب گفتم جزو خانواده افوربیاهاست و تنه تقریباً کاکتوسی داره پس باید حتماً بهش نور خیلی خوب و قوی بدید، اگر که افوربیا نور کمی داشته باشه و نور کمی بهش برسونید متأسفانه تنه اش نازک میشه میره بالا، مرجان هم دقیقاً به همون شکل هست باید حتماً نور خیلی خوبی بهش بدید در غیر اینصورت بدنه خیلی به صورت علفی رشد می کنه، فاصله تیغ ها زیاد میشه و اینکه کلاً ظاهر خوبی پیدا نمی کنه. اگر می خواید از مرجان نگهداری بکنید بهترین نوری که براش تهیه کنید یا توصیه می کنیم ما که ازش نگهداری کنید که توی اون نور باشه نور پنجره های شرقی، جنوبی و یا غربی، پنجره های شمالی رو برای مرجان زیاد پیشنهاد نمی کنم خراب نمیشه ولی توی وهله اول گل دیگه بهتون نمیده و به مرور بعد از چند ماه تنه خیلی حالت دفرمه پیدا می کنه و چیز زشتی میشه کلاً چیز قشنگی ازش در نمیاد. پس پنجره های شمالی برای مرجان ممنوعه و از طرفی نور مستقیم خورشید سعی کنید زیاد بهش ندید همیشه یه نور غیرمستقیم داشته باشه. از پرده که آفتاب رد بشه بخوره بهش کاملاً براش مناسبه، توجه داشته باشید که شیشه نمی تونه فیلترکننده آفتاب باشه و باید همیشه یه لای پرده یا یه لایه آستری جلوی نور باشه وگرنه گیاه تون امکان داره آفتاب سوخته بشه. از بخش نور که رد بشیم می ریم سراغ آبیاری گیاه و رطوبت مرجان، خب آبیاری که باید براش انجام بدید فکر می کنم تا الان دیگه کاملاً متوجه شدید که گفتم مثل کاکتوس هاست و از خانواده افوربیاهاست پس باید آب کم بهش بدید اگر آب زیاد بهش بدید متأسفانه خیلی زود می تونه دچار پوسیدگی بشه. من یه دونه مقاله کامل در رابطه با روش آبیاری صحیح برای گیاه ها قبلاً هم ویسش ضبط شده پادکستش هم به صورت مقاله داخل سایت هست لینکش رو اینجا براتون می ذارم که توش کلیک کنید برید اونجا بخونید نسبت به سایز گلدونی که دارید می تونید آبیاری گیاه تون رو تنظیم کنید و برای همه گیاه ها هم به همین روش می تونید عمل کنید ولی خب در رابطه با افوربیا اجازه ندید خاکش کامل کامل خشک بشه و از طرفی اجازه هم ندید زیاد تشنگی بخواد بکشه خب یه حدوسطی رو همیشه باید براش رعایت کنید که با خوندن اون مقاله خیلی دقیق تر می تونید آبیاری رو براش تنظیم بکنید ولی خب اگر آب کم داشته باشه برگ ها متأسفانه زرد میشن خیلی زود می ریزن، برگ هایی که مثلاً روی تنه هستن و اگر آب زیاد هم داشته باشه تنه از پایین دچار پوسیدگی میشه و شما متوجه نمی شید ولی یه روز میاید می بینید این تنه خم شده و موقعی که دست می زنید می بینید یه حالت نرم و لزجی به خودش گرفته و متأسفانه گیاه تون از بین رفته و اون موقع هست که شما باید به نوعی قلمه اش بکنید و تکثیرش بکنید. اما در رابطه با رطوبتش، خب می تونه رطوبت داشته باشه به شکلی که حتی توی شمال توی مناطق بیرون می تونید بکاریدش یا توی حیاط می تونید داشته باشیدش پس تا رطوبت بالا هم براش مشکلی ایجاد نمی کنه در صورتی که گردش هوای خوبی داشته باشید ولی خب توی خونه نیاز نیست که روش اسپری آب بکنید یا براش بخور سرد بذارید همین که یه نور خوب بهش بدید براش کافیه از لحاظ رطوبت زیاد اذیتتون نمی کنه.
خاک مناسب گیاه مرجان
می رسیم به سراغ قسمت بعدی که دقیقا ارتباط مستقیم با آبیاری داره اون هم جنس خاک هست. چرا ارتباط مستقیم داره؟ چونکه اگر خاک ما خاک خوبی نباشه شما هرچقدر هم آبیاری رو تنظیم بکنید متأسفانه گیاه تون امکان داره که خراب بشه. جنس خاکی که برای افوربیا ما پیشنهاد می کنیم جنس خاک کاکتوس هست ولی خب من اگه بخوام از لحاظ ترکیب بندی بهتون بگم تقریباً نزدیک به ۶۰ درصد ماسه شسته شده و ۴۰ درصد مابقی رو ترکیب پرلیت، پیت ماس و کوکوپیت با همدیگه قاطی می کنیم و داخل خاک می زنیم، یه مقداری هم می تونید ذغال بزنید حالا اگه مثلاً اون ۴۰ درصد رو در نظر نگیریم ۳۵ درصدش رو از این ترکیب این ۳ تا بزنید ۵ درصدش هم ذغال بزنید داخلش همین ذغال های معمولی که برای قلیون یا کباب استفاده می کنید رو می تونید داخل خاک بکنید خیلی کمک می کنه به اینکه خاک کمتر قارچ بگیره و اینکه کلاً خود ذغال هم تخلخل خاک رو بالاتر می بره. این ترکیب خاکی که بهتون گفتم خیلی راحت آب رو از خودش نفوذ میده رد می کنه و از طرفی هم به خاطر داشتن پیت ماس ،پرلیت و کوکوپیت یه رطوبت نسبی رو توی خودش نگه می داره و اجازه نمیده خاک تون خیلی زود خشک بشه و یه آبیاری معقولی رو برای گیاه تون تقریباً به عمل میاره.
روش تکثیر یا قلمه زدن گیاه مرجان
از بخش خاک که رد بشیم می رسیم به قسمت روش تکثیر، خب روش تکثیر مرجان مدل های مختلفی داره خب، که حالا واریته های مختلفش شبیه به هم هست ولی خب هرچقدر واریته ها کوچیک تر میشن سخت تر میشه به خاطر اینکه یه قلقی داره اون هم اینه که گفتم تنه ساکولنتی و کاکتوسی هست و اگر که به محض اینکه قلم می کنید، می برید قلم رو داخل خاک بذارید متأسفانه دچار پوسیدگی میشه. نکته ای که هستش باید حتماً به قلمه ها استراحت بدین خب مثلاً قلمه گل درشت ها رو تنه هاشون کلفت ترن موقعی که می بریدشون باید بذارید حداقل سه روز، چهار روز، یک هفته توی یک جای سایۀ خنک بمونه تا تهش پینه ببنده و بعدش اقدام به کاشتن بکنید اما تنه های نازک تر این جوری نیستن شما اگر که مرجان مینیاتور رو قلمه بزنید و بذارید یک هفته قلمه اش یک گوشه بمونه اون قلمه امکان داره که اصلاً از بین بره چون آبش خیلی زود خشک میشه و تنه کلاً تنۀ نازک و ضعیفی هست. برای مرجان هایی که تنه هاشون کوچیک تر هستن، تنه های باریکی دارن مثل اندازه لوله خودکار هستن این ها رو در حد یک روز نهایتاً دو روز اگر بذارید تهشون پینه ببنده کافیه و بعد می تونید داخل ترکیب خاک بکارید و قلمه اش کنید ولی مرجان های کلفت تر که مثلاً اندازه شصت دست میشه کلفتی شون یا بیشتر این ها رو باید بذارید تا ۵ روز، یک هفته بیرون بمونه، تهش کاملاً پینه ببنده و بعد داخل خاک بکارید. زمانی که داخل خاک کاشتید می تونید آبیاری اول تون رو با قارچ کش انجام بدید که خیالتون هم راحت باشه. بستر قلمه زدنش هم همون ترکیب خاکی هست که توی قسمت قبل گفتم همون رو استفاده کنید هیچ مشکلی هم پیش نمیاد براش و شاید حالا روش های تکثیر دیگه ای هم داشته باشه ولی خب قلمه زدنش خیلی راحت هست و زمانی که مثلاً به این راحتی می تونیم از این قلمه بکنیم دیگه دلیلی نداره مثلاً بخوایم بذرش رو پیدا بکنیم یا بذرش رو بکاریم. اصلاً فکر نمی کنم واقعیت بذر داشته باشه مرجان ولی خب بیشتر همین عمومی توی گلخونه ها روش تکثیر قلمه هست.
جمع بندی و نکات مهم در مورد گیاه مرجان
می رسیم به قسمت آخر که جمع بندی و نکات مهم در رابطه با مرجان هست و این ها رو بهتون میگم از این ها کاملاً نوت برداری کنید، استفاده کنید امیدوارم که به کارتون بیاد. نکته اول، مرجان ها رو نباید بهشون آب زیاد بدین اگر آب زیاد بهشون بدین امکان پوسیدگی دارن باید همیشه یه رطوبت نسبی و معقولی رو براشون در نظر بگیرید. برای مرجان ها اگر نور خوب تهیه نکنید، نور خوب براش نداشته باشید به صورت علفی رشد می کنه میاد بالا و امکان داره که خیلی ظاهر بدی پیدا بکنه و دیگه بهتون گل نمیده. مرجان تون اگر گل نمیده از کود براش استفاده کنید و نور خوب براش فراهم کنید اگر این دوتا جواب نداد احتمالاً بستر کشت تون مشکل داره و ریشه های گیاه نمی تونن خوب تغذیه بکنن. چه کودی برای مرجان مناسبه؟ کود ۱۲-۱۲-۳۶ یا همون کود پتاس بالا خیلی برای مرجان مفیده، خیلی عالیه، خیلی بهش کمک می کنه اما در کنارش می تونید از کود فسفر بالا یا بیورادیکانت هم براش استفاده بکنید که ۱۰-۵۲-۱۰ میشه کدش و اون هم کود خیلی عالی و خوبیه و خیلی به مرجان می تونه کمک بکنه. زمانی که مرجان هاتون رو قلمه کردید قلمه ها رو توی نور مستقیم خورشید یا نور زیاد قرار ندید قلمه ها رو یک جایی بذارید که سایه و خنک باشه حداقل یک ماه اونجا بمونه تا آروم آروم جون بگیره و بعد از یک ماه حالا می تونیم بگیم که این مرجان ها یک ریشه ای زدن و می تونید به اون محیط اصلی نگهداری تون منتقل کنید.
خب فکر می کنم که تقریباً تمام نکات رو گفتم امیدوارم که این مقاله به دردتون خورده باشه و بتونید حال گیاه هاتون رو با استفاده از این مقاله بهتر کنید. خیلی ممنونم ازتون، نظراتتون رو برامون بنویسید و خیلی خوشحال میشم که پیج اینستاگرام و چنل یوتیوبمون رو هم دنبال کنید اونجا کلی ویدیوهای آموزشی داریم در رابطه با گیاه ها مختلف، کلی نکته هست که امیدوارم به کارتون بیاد. دمتون گرم، خیلی ممنونم، خدانگهدارتون
کلمات کلیدی: